Resa Sandhamn 25 maj 2024

Säsongspremiär för robotbåtsturer för allmänheten med R142 Ystad och vår förening FSvR, Föreningen Svenska Robotbåtar.

Idag var det turen till Sandhamn med lunch (Wallenbergare eller fiskgryta) på Seglarhotellet på programmet. En fullbokad resa med ett 40-tal gäster samlades på Gålö för kaffe och presentation av dagens resa. Vädret var fantastiskt med sol, nästan vindstilla, spegelblankt vatten på fjärdarna och klarblå himmel, som borgade för en härlig dag till sjöss.

Efter säkerhetsgenomgång och påtagning av flytvästar startade gasturbinerna med sitt karaktäristiska jetmotorljud, men denna gång utan särskilt mycket dieselrök.

Ut på Mysingen där vi snart girade nordost och passerade nära Ornö. Redan innan vi kom ut på fjärdarna för högfartskörning mötte vi en isbrytare(!), Atle (Norrköping), på väg sydväst mot Mysingen till hemmahamnen? På Jungfrufjärden sattes högsta fart, där vi nådde dryga 40 knop, så förutsättningarna var optimala i år. Av stor betydelse för detta beror på rengöring och bottenmålning samt justering av trimplan under torrsättningen vi gjorde på Beckholmen tidigare i maj.

Vidare färd gick över Nämdöfjärden, förbi Franska stenarna och Stavsnäs/Runmarö. Via kanten på Kanholmsfjärden styrde vi in mot Sandhamn, där båttrafiken var lugn. Som vanligt krävdes skicklighet och bestämdhet för att få Ystad förtöjd vid lotsbryggan.

Passagerare och gäster åt lunch på Seglarhotellet, i år fick vi som vanligt Wallenbergare och Fiskgrytan, den senare innehöll bl a även blåmusslor, och hela havskräftor. Besättningen kunde njuta av sin lunch i solen på däck ombord. För de intresserade fanns tid för egna strövtåg i Sandhamn. Ett stort antal besökare, både boende och övrigt folk passade på att göra besök på Ystad för spontana, men guideledda rundvandringar ombord. Vi ställde upp vår Skeppsbutik på lotsbryggan där många tröjor, kepsar och annat såldes.

Hemvägen anträddes genom att back ut från Lotsbryggan bland ett stort antal nyfikna fritidsbåtar och större motoryachter inte riktigt insåg behovet av att hålla sig undan för våra manövrer. Tack vare ett resolut agerande från vår fartygsledning flyttade de dock på sig så vi kunde utföra nödvändiga manövrer. Efter passage ut genom det smala sundet vid Telegrafholmen sträckte vi ut i full fart ut på Kanholmsfjärden. Vi passerade Långholmssundet där den så kallade Motortorpedsolyckan, i en dimmig och mörk kväll inträffade 1957 då två ombordvarande tragiskt omkom.

Vi fortsatte hemåt via den inre farleden förbi Dalarö. På Dalarö Skans fick återigen ett stort sällskap, som såg ut som ett bröllopsevenemang, se Ystad dra i väg hemåt med spakarna i botten. Efter dagens underbara tur var säkert samtliga passagerare nöjda, applåderna på Flaggplan tydde på det efter ankomsten till Gålö och fulla av en historia att dela med sig av.

Föreningen Svenska Robotbåtar erbjuder allmänheten att boka plats på resor med Ystad. Program för dessa körningar finns på annan plats här på hemsidan. Förfrågningar och bokning görs via mejladressen : event@robotbatar.se. Välkommen att höra av dig.


Skribent Jan Olof Waltersson