Årets traditionella Fars Dag ombord på Ystad blev som det mesta annorlunda. Denna gång var annorlunda bra. Trots covid-19 och anpassningen till detta med optimerat antal passagerare och besättningsammanlagt 50 personer, handsprit och munskydd ombord, fick cirka 35 passagerare uppleva en novembersöndag som sällan skådats. Vädret var som en vårdag och Gålöbasen låg spegelblank.

Efter sedvanlig välkomsthälsning av ordf. Bosse Hihldor, fartygschefen Johnny Lund och dagens projektledare Per Franzén delades passagerarna upp i 2 grupper som guidades ombord Ystad vid 6 olika stationer under och ovan däck och på Gålö i omgångar. Här gällde munskydd på alla!

Ciceroner vid rundvandring på Gålöbasen var Rolf Moberg och CG Wahlin.

Dagens lunch var som vi brukar på Fars Dag ärtsoppa med extra fläsklägg som Eva-Lena Aschberg, Ystads egen Byssa-kock, fick mycket beröm för. När alla backat minst 1 gång fanns pannkakor med jordgubbssylt och grädde. På grund av covid-19 fick utspisningen ske i 2 omgångar och parallellt gavs möjlighet att träna på knopar under Björn Thamberts ledning och andra “sjömanslekar” med CG Wahlins före eller efter lunchen..

Efter en demonstration av Ystads 57 mm automatpjäs var det äntligen dags att ta på flytvästar och gå ombord på Ystad. Dagens färd gick via defilering förbi Berga innan vi vände sydvart över Mysingen. Vid Äggskären syntes idag igen en ubåt i ytläge – svensk får vi hoppas. På fritt hav (ja vi var nästan helt ensamma idag) bjöds passagerarna på en klassisk ”burnout” dvs full fart från stillastående på mindre än 1 minut, inte illa för ett fartyg som väger c:a 240 ton. Enligt rapport från Chiefen gjorde vi som mest 41,7 knop vid 11 800 varv/min.

Dagens tur tog oss i nära full fart genom den gamla krigsleden vid Järnholmssund för att sedan vända upp genom Långbälingssund.  Dagen bjöd på en lågt stående sol som gav ett färgrikt ljus genom den södra skärgården. Väl framme i Gålö igen gjorde Ystad en snygg angöring på första försöket. På styrbryggan hade vi idag FC, fartygschefen Johnny Lund dessutom Rolf Moberg som ManO och Anders Fröjd som rorgängare.

Efter förtöjning gick förhoppningsvis dagens fäder och/eller söner med ett “robotleende” på läpparna, för idag var det en bra dag till sjöss.

skribent Jan Olof Waltersson