Sandhamnsresan för medlemmar 11 december 2021

På senare år har vi avslutat det sjöaktiva året med en resa för enbart medlemmar och speciellt inbjudna personer. Den resan brukar gå från Gålö till Sandhamn och gjorde så även detta år. Det är en fin avslutning och uppskattning till alla som är medlemmar vilka är en förutsättning för verksamheten med Ystad. Dagen började på morgonen med frukost för övernattarna och stationer i Intensiven. Det är mer regel än undantag att många medlemmar kommer kvällen innan en körning och umgås i en fin gemenskap, som vi kallar ”Ystadsandan”. En jubilar hyllades, där allas vår meteorolog Peter Hjelm fyllde jämnt. Efter losskastning vid 10-tiden sprack den mulna dagen upp lite, och fjärdarna låg öde och stilla. Cirka 40 medlemmar och 5 VIP-gäster. VIP-gästerna är personer som betytt mycket för Ystad i på olika sätt i närtid. En av dessa gäster var chefen för Sjöhistoriska Museet, Mats Djurberg. Ystad har ju äran att tillhöra Statens Maritima och Transporthistoriska Museer.

Resan följde den sedvanliga rutten ut på Mysingen där vi snart girade nordost och passerade nära Ornö. Ut på Jungfrufjärden och följde den gamla sjöfartsleden via Nämdöfjärden, förbi Franska stenarna och Stavsnäs, därefter in mot Sandhamn. Framme möttes vi av en nästan helt tom hamnbassäng, förutom färjorna Sandhamn, Tärnan och Sandhamnspilen, som kom och gick. Efter lite knixande och till priset av att en stor fender blev punkterad var Ystad förtöjd vid lotsbryggan. Lunchen intogs i trevlig miljö med glädje och gamman. Idag var det delvis ny meny på Seglarhotellet, en härlig fisk- och skaldjursrätt samt alternativt val en rejäl Wallenbergare. Till Mats Djurberg överlämnades av vår ordförande, en broderad keps och ett foto med Ystad under restaurangbesöket. Även de andra VIP-gästerna fick varsin Ystadkeps.

Vädret i Sandhamn gjorde att det inte direkt var attraktivt att gå runt i byn. De flesta vandrade tillbaka till Ystad för att direkt anträda återfärden.

På hemvägen sattes kursen direkt mot Dalarö. Efter att Dalarö skans passerats gjordes mätningar i maskin efter planerat nödstopp och acceleration. Ystad gjorde sedan säsongsavslutning tillbaka i Gålö där mörkret föll strax efter förtöjning. Säsongen 2021, som upplevt det mesta var därmed över beträffande sjöresor. Nu återstår fortsatt arbete med vinterförberedelser och arbete inför en ny säsong 2022. Säsongen för allmänheten börjar senare delen av maj och vi kommer säkert att få se en Sandhamnsresa på programmet då. Vi har redan fått förfrågningar och preliminära anmälningar trots att datum (vid tidpunkten för denna artikel) ej är fastlagd.

Dagens besättning under ledning av FC Johnny Lund, var bl a ManO CG Wahlin och rorgängare Anders Fröjd.

Skribent och foto: Jan Olof Waltersson