gora-tackar

Fredagen den 19 augusti uppvaktade Statens Maritima Museer och Marinen R142 Ystad och FSvR med anledning av att Ystad blev 40 år och föreningen 10 år.

SMM företräddes av överintendent Leif Grundberg och direktören för Sjöhistoriska Museet Hans-Lennart Ohlsson. Marinen representerades av marinchefen Jens Nykvist och hans adjutant Staffan Littorin.

Många medlemmar mötte gratulanterna på backen ombord på Ystad där hon låg vid Vasapiren i Stockholm i strålande solsken. Marinchefen inledde med att hylla föreningen för att hålla Ystad i ett så gott skick så att hon fortfarande fungerar samt samarbetet mellan föreningen och SMM. Han överlämnade en gåva, en sextant – också 40 år gammal, där han, med erfarenhet av ubåtar, inte riktigt visste hur man använder en sådan i 40 knop men var säker på att vi löser det också!

Överintendenten fortsatte hyllningarna genom att prisa föreningens arbete med Ystad och samarbetet mellan FSvR och SMM. “Det känns värdefullt och tryggt att kunna visa upp det här fina marina arvet tillsammans med er därför att det är ni som vet allt om henne och hur man hanterar henne. Utan er skulle vi, SMM, stå oss slätt!”

Då, som vore det regisserat och beställt, blåste St Erik i sin stora tuta för att understryka gratulationerna och en fortsatt lyckosamt gemensamt samarbete.

Föreningens ordförande, Göran Lindahl, tackade för all uppvaktning.

Medlemmarna och gästerna skålade och hurrade gemensamt innan gästerna bjöds på lunch ombord i Ystads gunrum.

Vi i föreningen är naturligtvis otroligt stolta över att ha så prominenta gäster ombord och vi kommer att fortsätta att arbeta med att hålla Ystad i sådant skick att vi kan visa upp henne och berätta om hennes roll med att försvara Sverige.