Utbildning och säkerhet av Ystads,

Inför säsongen startar arbetet med förberedande av fartyg och besättning. Besättningen skall öva på brandsäkerhet och livräddning. Vi samarbetar med med flera fartyg i Veteranflottiljen, den här gången med Jägarens och T46 medlemmar.

Fredag kväll var det dags att vända flotte i bassäng, prova överlevnadsdräkt, simma med kläder och flytväst, mm vilket gjordes i Haninges simhall tillsammans med besättningar på V150 Jägaren och T-46.

Mycket nyttigt och då i varmt vatten, burr för att göra det i kallt vatten! Ett stort tack till bl a Anders Hansson som ordnar med transporter och hantering av livflotten vi övar med.

Därefter åkte många direkt till Gålö för middag ombord på Ystad. Vår kock för kvällen, Magnus Platen, tillagade en härlig måltid.!!!

Vi körde igång 0800 påföljande morgon med samling på Ystad.

Vår sekond hade organiserat dagens övningar på ett proffsigt sätt i grupper och stationer.

Alla deltog gemensamt i ett pass med utförligt föredrag om HLR i vår museilokal ”Intensiven” tillika föreläsnings-, mat- och festsal på ett mycket kompetent och pedagogiskt engagerande sätt.

Därefter blev det fördelning av grupper till 3 olika stationer:

  • Brandövning ombord, nödbrandpump, slangar, munstycke, mm
  • Man över bord, änternät, räddningsstege, räddningsgaffel ankarspel, mm
  • Brandsläckningsövningar med brandsläckare, brandfilt, räddningsbår, mm

Kocken ordnade en mycket uppskattad lunch som räckte gott och väl till oss alla 40+

Så kl 15.01 blåstes det till samling, efter avslutat värv. Vi kunde när allt var klart konstatera att det var hela 1 minut efter körschemat med ett leende. Inom föreningen har vi många goda kompetenser som under dessa dagar ledde föredraget och övningarna på ett utmärkt sätt.

Vi utvärderade dagen med stor belåtenhet och gav oss alla en stor applåd med stor uppskattning till en mycket välplanerad och organiserad övning.

27 april hade vi kontrollkörning med man överbord livräddning 5 gånger. Lite kallt i vattnet så vi använde livboj som fingerad nödställd. Maskinerna testades första gången i år och efter lite extra omsorg kom alla maskiner igång och gick som smort.

Skribent C-G Wallin