Säsongens näst sista biljettkörning ”Tema Robotbåtar”, genomfördes i strålande väder lördag 16 oktober.

Ett 40-tal gäster kom till Gålö för att först hälsas välkomna och värmas med en kopp kaffe och bulle i det friska vädret. Därefter delades gästerna upp i två grupper för att dels få höra Rolf Moberg hålla föredrag om robotbåtarnas historia, uppdrag och taktik när de var aktiva på 1970-talet och i ca 30 år framåt, dels i mindre grupper bli guidade ombord på Ystad i 5-6 olika stationer för att på förmiddagen bekanta sig med fartyget inför eftermiddagens körning.

När alla fått sitt lystmäte var det dags för hamburgerlunch som kunde serveras utanför ”Intensiven” i det soliga och nu lite behagligare vädret.

Efter flytvästpåtagning och säkerhetsgenomgång äntrade de förväntansfulla gästerna Ystad. Efter uppstart av turbinerna och losskastning gled vi lugnt ut på Hårsfjärden. Väl ute i farleden bromsades Ystad till stillastående för att sedan bjuda på en ”burn-out” dvs spakarna i bordet och med alla turbinerna på fullvarv och med ”11.9” drar Ystad upp i nästan 40 knop på ½ till 1 minut. Frisk sidvind gjorde att halvdäck och babords gångbord fick kraftiga ridåer av vattenspray – m.a.o. riktigt blött!

Via fullfartsgirar sattes sikte på klassiska Järnholmssund i hög fart. Efter passagen gjordes ytterligare ett par kraftiga girar och genom Långbälingssund tillbaka ut på Mysingen. Med fjärden tom var det bara att fullfölja i full fart tills vi saktade ned för att på in i viken mot Gålö igen. Tilläggning utan problem idag av dagens ManO, Rolf Moberg och rorgängare Björn Lundkvist under överinseende av fartygschefen, Johnny Lund.

Som vanligt steg passagerarna av efter resan med det berömda robotbåtsleendet efter dagens event. Passagerarna avtackades, grindarna öppnades och vi hoppas att de fick blodad tand av upplevelsen och kommer och åker med oss igen.

Årets sista biljettkörning är söndag 14/11 ”Fars Dag”. Här finns det fortfarande i skrivande stund (17/10) platser kvar och anmälning eller förfrågan skickas som vanligt till event@robotbatar.se  

Skribent och bilder: Jan Olof Waltersson