Gasturbinerna ombord på Nordanö

Lördag 18 april kl. 08:30 hade ett drygt 10-tal medlemmar infunnit sig när fartyget Nordanö tog plats akter om Ystad för att starta arbetet med att lyfta i de två återstående turbinerna. Innan dess hade de lyfts ombord på Nordanös däck och förflyttat sig till Ystads styrbordssida så att kranen kan göra lyften ner i Ystads maskinrum. Varje motor väger ca 1,7ton. (2 ton om man räknar med motorbockarna)

turbinen lyfts i

Först i tur att lyftas i stod babords GT som är den svåraste att få på plats i det ganska trånga utrymmet. Det visade sig att denna gång skulle det krångla lite extra. Efter ett antal försök bröt vi för lunch då idéerna och blodsockret var på upphällning. Därefter studerades en film från den 8:e februari där vi kunde se hur vi genomförde det omvända, nämligen att lyfta ur BB GT. Efter detta samt lite krigsråd så återvände alla inblandade ut till halvdäck för att påbörja det, förhoppningsvis, sista försöket. Denna gång gick det vägen och efter ytterligare lite trilskande så satt äntligen BB’s maskin på plats. Mitten var en barnlek jämfört med föregående patient så vid 16-tiden satt båda på plats.

BB GT

Därefter var det dags för torpedtuberna att lämna fartyget. För att kunna genomföra renoveringsarbete på tubfästena så passade vi på att också göra detta Tuberna väger ca 900kg så även här är vi beroende av Nordanö för att det ska vara möjligt.
Just nu så är hon en ganska försvarslös gammal dam med ”endast” en Bofors 57mm pjäs som vapen då både robotlådorna och torpedtuberna står på land.

torpedtuberna lyfts iland

Till slut lyftes kappen på igen och dagens övningar var i det närmaste över. Kvällen avslutades med grillning på kajen och därefter middag i mäss1. Under söndagen fortsatte arbetet med återmontering av diverse slangar och rör. Det återstår en del arbete men ca 95% av jobbet är nu klart. Vi siktar på att köra provturer den 1 maj. Ett stort tack till alla som ställde upp och arbetade hårt under helgen och ett extra mycket till Nordanö med besättning samt Rune och Julius.

Kappen lyfts på plats