Lördagen 24 september anordnade Föreningen Svenska Robotbåtar FSvR, tillsammans med

Föreningen Svenska Patrullbåtar och Föreningen T121 Spica åter igen temadagen ”Kalla kriget”.

Kalla kriget-dagen är speciell i det att de tre fartygen manövrerar tillsammans och i det besöker historiskt intressanta platser såsom , till exempel, Hårsfjärden där en ubåtsjakt utspelade sig i början på 80-talet, Märsgarn – platsen som blev känd i samband med den tragiska jagarolyckan under andra världskriget.

Dagen inleds med att vi guidar runt på den gamla torpedbåtsbasen Gålö med sin intressanta historik. Därefter går vi ombord på robotbåten R142 Ystad där vi vandrar genom fartygets olika utrymmen och berättar om vad det är och hur det användes när fartyget var i tjänst, något som passagerarna knappast får tid med när vi väl har kastat loss.

Efter en välförtjänt hamburgare som intogs ute i det vackra vädret fick gästerna iklädda  flytvästar på lyssna på en säkerhetsgenomgång innan vi kastade loss.

Turen gick förbi intressanta platser och ciceronen ombord delade med sig av fakta och anekdoter.

Så här långt har resan gått i maklig takt, men söder om Muskö startade Ystad och Spica upp alla sina tre gasturbiner och sköt ut på södra Mysingen i full fart. Passagerarna njöt av resan, antingen i aktern i dånet från 15000 hästkrafter i full fart, eller upplevde farten framme i fören.

Färden gick upp till norra Mysingen där Jägaren väntade och tillsammans styrde fartygen tillbaka till hemmahamnen på Gålöbasen. Det berömda ”robotbåtsleendet” prydde ansiktet på våra passagerare när Ystad gled in mot kaj.

Vi tackar alla er som kom och tillbringade dagen tillsammans med oss! 

Skribent : Malin Harström