Sandhamn 28 och 29 maj

Säsongspremiär för robotbåtsturer med FSvR, Föreningen Svenska Robotbåtar och R142 Ystad. Denna helg kördes turen till Sandhamn och traditionsenlig lunch (Wallenbergare eller fiskgryta) på Seglarhotellet, både på lördagen och söndagen. Båda dagar hade vi fullt skepp, dvs 40-talet gäster per dag. Lördagen började med samling på Flaggplan för kaffe och presentation av dagens resa.  Vädret var mulet men regnet höll sig borta i början i alla fall.

Efter säkerhetsgenomgång och påtagning av flytvästar var tanken att vi skulle inleda en härlig dag till sjöss. När motorerna skulle sättas igång inträffade två s k bom-starter på babords gasturbin, och den ville inte tända och varva upp som vanligt. Startförsöken fick då avbrytas. Medan maskinpersonalen jobbade med felsökning fick passagerarna gå iland igen. Inga sura miner utan stämningen var hög och hjärtlig. Tyvärr tvingades en handfull personer stiga av resan då planerad losskastning sattes till 3 timmar senare, men efter frenetiskt jobb i maskin kunde vi kasta loss vid 12-tiden, cirka 2 timmar efter schemat. Med passagerare som tidigare tjänstgjort på torped- och robotbåtar hade vi redan på land konstaterat att det mest troliga felet var flödesreglerdonet inte gav rätt bränsle- och luftblandning i gasturbinen.

Resan startade ut på Mysingen där vi snart girade nordost och passerade nära Ornö. Ut på Jungfrufjärden och Nämdöfjärden, förbi Franska stenarna och Stavsnäs, därefter in mot Sandhamn. Där var trafiken lugn, förutom precis vid inpassagen som tvingade fartyget ur kurs, men efter lite knixande var Ystad förtöjd vid lotsbryggan.

Passagerare och gäster intog lunchen, men pga den försenade ankomsten var tiden för egna strövtåg i Sandhamn begränsad. Vi kunde inte heller ta ombord intresserade åskådare från Sandhamn på Ystad. Vi utlovade dock bättring till söndagen och chansen fanns då.

Hemvägen anträddes ut genom sundet till Kanholmsfjärden. Där mötte ett lätt regn oss, men i marschfarten på cirka 36-38 knop ute på Nämdöfjärden var det inga problem. Vi passerade hemåt via den inre farleden förbi Dalarö. På Dalarö skans fick ett bröllopssällskap en extra hyllning från Ystad med en fyrfaldig signal och hurrande. Efter dagens något försenade tur var säkert samtliga passagerare nöjda med ankomsten till Gålö.

Söndagens resa inleddes i fint väder och fick inget regn på oss under dagen. Eftersom maskinpersonalen jobbat febrilt efter lördagens resa och justerat maskinerna var Ystad i fin form och kunde köra helt enligt planerna. Väl framme i Sandhamn fick gästerna tid både för lunchen och strosa runt i omgivningarna. Vi kunde även ta emot besökare för guidning ombord under uppehållet. Ystad gick som tåget även på hemresan och med en perfekt tilläggning i hög fart avtackades gästerna för vidare resa hemåt.

Skribenter Jan Olof Waltersson och Björn Levinson