Så var det dags för Marinens 500-årsjubileum. Ystad ombaserade 3 juni till Vasapiren och väl där var vi återförenade med många fartyg ur Veteranflottiljen. Nu väntade en hektisk tid med tre dagars guidning ombord ämnat för intresserade museibesökare. Detta pågick kl 11-18 varje dag.

Det var mängder av besökare och guidernas fötter glödde och halsar och stämband blev torra. Inte mycket till pauser för de som gjorde ett otroligt gott och nyttigt jobb. Det öppnar ögonen för många besökare som får syn på vårt fina fartyg och sprider intresse.

Byssans folk ordnade på ett förtjänstfullt sätt energi för alla medlemmar som medverkade i detta evenemang. På kvällarna hölls det skeppsaftnar och grillades det när piren var stängd för besökare.

På tisdagen avslutades 500-årsjubileet där Ystad deltog i en fartygskortege utanför salutbatteriet på Skeppsholmen där ett monument avtäcktes av kungen med marinens musikkår och marinchefen.  Ystad och fler av Veteranflottiljens fartyg färdades i kolonn, tillsammans med några av Marinens nuvarande örlogsfartyg, däribland Visbykorvetten Härnösand.

Därefter väntade tilläggning på Vasapiren för att ta ombord passagerare som medföljde på hemresan mot Gålö. Regnet hängde i luften och släppte några droppar, men efter att många tog på sig regnkläder så kom det inget mer regn. Resan gick i sakta mak i början och vi kunde se Härnösand i fjärran. Efter Stavsnäs är det fri fart och Ystad hade kommit närmare Härnösand. Nu blev det spakarna i botten på Ystad och Härnösand gjorde detsamma.

Efter en stund hann vi upp och förbi Härnösand till passagerarnas och besättningens euforiska jubel. Nu har vi en gång för alla visat vad Ystad går för. Härnösand fortsatte in till Berga medan Ystad avslutade med en otroligt proffsig tilläggning ledd av Roffe Moberg och dagens fartygschef Jonas Strandlund. Den abonnerade bussen hämtade upp passagerarna för vidare färd mot Stockholms Central, och besättningen återställde Ystad för kommande uppdrag.