Årets premiär med biljettkörningar genomfördes 13-14 maj.

Biljettkörningar är de resor som ger allmänheten möjlighet att boka en plats på en resa med Ystad. Program för dessa biljettkörningar finns på annan plats på hemsidan.

Bokning sker via mejl till: event@robotbatar.se

Resa Sandhamn 13 maj 2023

Säsongspremiär för robotbåtsturer med R142 Ystad och vår förening FSvR, Föreningen Svenska Robotbåtar. Idag var det turen till Sandhamn med lunch (Wallenbergare eller fiskgryta) på Seglarhotellet på programmet. Ett 40-tal gäster samlades på Gålö för kaffe och presentation av dagens resa. Vädret var fantastiskt med sol och klarblå himmel, som borgade för en härlig dag till sjöss.

Efter säkerhetsgenomgång och påtagning av flytvästar vaknade alla gäster till, när gasturbinerna hoppade igång med sitt karaktäristiska jetmotorljud.

Ut på Mysingen där vi snart girade nordost och passerade nära Ornö. På Jungfrufjärden sattes högsta fart, och vidare Nämdöfjärden, förbi Franska stenarna och Stavsnäs/Runmarö. Via kanten på Kanholmsfjärden styrde vi in mot Sandhamn, där båttrafiken var lugn. Som vanligt krävdes både skicklighet och knixande för att få Ystad förtöjd vid lotsbryggan.

Passagerare och gäster åt lunch på Seglarhotellet, medan besättningen kunde njuta av sin lunch i solen på däck ombord. För de intresserade fanns tid för egna strövtåg i Sandhamn. Många boende och besökare i Sandhamn, troligen ett 40-tal, passade på att göra besök på Ystad för information och rundvandring ombord.

Hemvägen anträddes ut genom sundet till Kanholmsfjärden. Vi passerade hemåt via den inre farleden förbi Dalarö. På Dalarö skans fick ett stort sällskap se Ystad dra i väg hemåt med spakarna i botten. Därefter tillkom ett oväntat, men inte ovanligt besök. Sjöfartsverkets räddningshelikopter SAR005 gjorde en anflygning från styrbord och hovrade sedan rakt ovanför oss. Efter bara ett par minuter vinschades en ytbärgare ned på babords halvdäck, losskoppling och sedan återanträdde bärgaren en vinschning upp till helikoptern. Hela proceduren tog högst 5 minuter och alla gäster var imponerade av det professionella genomförandet. Efter dagens underbara tur var säkert samtliga passagerare nöjda vid ankomsten till Gålö och fulla av en historia att berätta.

Järnholmssund 14/5

Vilken helg det blev! Idag var målet passagen i högsta fart genom det smala Järnholmssund. Dagen hade begåvats med strålande förutsättningar, både väder och passagerare var i toppform.Våra arrangemang består ofta av att vi börjar med samling och fika. Därefter delas passagerarna in i grupper för guidning ombord och runt på Gålöbasen. Sedan får vi oss en hamburgare med bröd till livs, varefter det blir dags för losskastning och sjöresa.

Idag styrde ut direkt på  Norra Mysingen  och satte full fart mot den klassiska passagen Järnholmsund norr om Utö. Ibland har vi andra båtar i området och om de är i eller nära sundet kan vi inte gå med full fart. Denna gång var vi ensamma när vi närmade oss Järnholmssund och inget hindrade fullt pådrag på maskinerna. Majestätiskt kastade Ystad upp sitt stora vågsvall upp på stränderna i sundet, på båda sidor av fartyget. Vi rundade de mindre öarna och vände tillbaka i riktning mot Gålö.

Passagerarna fick under resan uppleva betydelsen av att hålla sig fast i fartyget när vi genomför fartändringar och kraftiga girar. Dagen avslutades med en tilläggning på Gålö.

Eftersom Ystad är relativt svår att manövrera i låga farter och vi saknar bogpropellrar är det extra viktigt att man tajmar ingång till piren och med trossar iland.  När förändan just gjordes fast i moringen på piren bröts tersen av och vi var loss från kajen igen. Efter diverse trixande kunde Ystad fullfölja sin tilläggning.  Alla passagerare syntes riktigt nöjda vilket visades med det sk robotbåtsleendet. Med detta menas att upplevelsen varit utöver det vanliga  en ny dimension för resa till sjöss. ”Bättre än Gröna Lund” menar många.

Tack alla passagerare, att ni kom och åkte med oss. Välkomna åter!

Skribenter Jan Olof Waltersson 13 maj respektive Anders Fröjd 14 maj