Sommartider

Vanligtvis planerar vi inte in några biljettkörningar från Gålö på sommaren. Många har semester och är bortresta, både passagerare och besättning. Ibland gör vi medlemsresor, dvs resor enbart för medlemmar. Vartannat år ungefär gör vi en långresa för medlemmarna och ibland tar vi med passagerare i viss mån på dessa resor.  

Arbete ombord

3 juni hade vi arbetsdag med över 20 deltagare. Vi kommer från många orter i Sverige, t ex Eskilstuna, Nynäshamn, Falun, Sigtuna denna gång. Vi hade många punkter på listan denna dag: Spolning och skurning av däck och horisontella ytor (pollen överallt), arbete med eldledning, städning i mäss och maskin, förliga gången, arbete med Skeppsbutiken, nya banderoller, reparation av sönderrostad relingsstötta mm.

Fastsättning av livflottar på Backen då de börjat glida något i sitt ställ, rengöring av torpeden uppe vid 54:an inför förflyttning till utomhusmuseet vid Intensiven och en del annat. Vi serverades en mycket god lunch bestående av rostbiff och potatissallad. Mycket blev alltså gjort denna dag och Ystad är mycket beroende av detta frivilligarbete.

Besök

Idag kom också besök av två båtar med besättningar från Sjöräddningen i Nynäshamn. De fick en grundlig guidning ombord på Ystad. Därefter övades ombordtagning av fingerad skadad person. Sjöräddningen finns ju i Ystads närhet och skulle kunna hjälpa till om någon skulle bli nödställd när vi är på sjön. Mycket oförutsett kan ju hända och då är det bra att kunna få hjälp och att man redan har erfarenheter av Ystad. Tanken är att i framtiden kunna göra liknande övningar när vi är ute och åker på sjön.