Under lördagen den 11 november anlände de i besättningen från Föreningen Svenska Robotbåtar som skulle delta i och genomföra arrangemanget ”Åka robotbåt på Fars Dag” på söndagen. De som hade samlats på lördag kväll blev bjudna av C-G Wahlin på en mycket god och uppskattad middag som avnjöts ombord på Ystad, denna gång tillsammans med några medlemmar från Radiomuseet på Gålö. Innan hade besättningen fått lyssna på föredrag om och visning av museet.

Den mysiga samvaro som vi har ombord söker sin like och bidrar starkt till sammanhållning och entusiasms i föreningen och som är en förutsättning för att framgångsrikt vårda fartyget, utbilda besättningen och för att kunna dela med oss till andra intresserade.

Den 12 november var det Farsdagskörning och av tradition finns en möjlighet att ge en upplevelse till Far, av stora mått för passagerare som firade sig själva eller sin far genom en fantastisk tur över norra Mysingen och genom Järnholmssund. Vädret hade dock kunnat visa sig från en bättre sida, men det hindrade inte de entusiaster som kom.

Dagen började med samling i Intensiven där alla hälsades välkomna av Fartygschefen och dagens program presenterades. Stärkta av kaffe och bulle delades därefter gästerna in i två grupper, en för rundtur med guidning på Gålöbasen och en för sedvanlig guidning på fartyget. På fartyget gick våra kunniga guider igenom viktiga funktioner på halvdäck, kanonen och under däck i stridsledningscentral, maskinrum, ”12-manna” och på bryggan.

I Intensiven serverades ärtsoppa med senap samt pannkaka med sylt innan det efter säkerhets­genomgång och påtagning av flytvästar var det äntligen dags att kasta loss. Rutten tog oss ut på norra Mysingen, Märsgarn och förbi Berga på Hårsfjärden.

Därefter full fart över Mysingen i farter kring 38 knop genom Järnholmssund, genom det bara 60 m smala sundet utan att släppa av på farten. En kraftig gir, lite avdrag genom Långbälingssund för att sedan styra i full fart hemåt igen. Som vanligt idel stora leenden från våra passagerare.

Väl framme vid kaj gjordes tilläggning som fick avsluta säsongen för våra biljettkörningar 2023. Nu går Ystad i vintervila och, förutom en medlemsresa till Sandhamn, underhåll av fartyg och övningar för besättningen.

Program för 2024 presenteras senare under december och publiceras på:

Hemsidan: www.robotbatar.se

Facebook: https://www.facebook.com/groups/145212518822956