Idag genomfördes den dubbelt uppskjutna turen till Sandhamn med traditionsenlig lunch (Wallenbergare eller stekt strömming) på Seglarhotellet. Åter en solig dag med kav lugn sjö där 40 gäster samlades på Flaggplan för kaffe och presentation av dagens resa. Efter sedvanlig säkerhetsgenomgång och påtagning av flytvästar var de så dags för en härlig dag till sjöss.

Ystad under gång över fjärdarna

Resan startade ut på Mysingen där vi snart girade nordost och passerade nära Ornö. Resan fortsatte på Jungfrufjärden och Nämdöfjärden, förbi Franska Stenarna och Stavsnäs och därefter in mot Sandhamn. I hamnen var sjötrafiken faktiskt lugn och efter lite knixande var Ystad förtöjd vid lotsbryggan, till beskådande för alla i Sandhamn.

Efter en skön tur över fjärdarna intogs lunchen på Seglarhotellet och därefter tillfälle för egna strövtåg i Sandhamn. Under tiden tog ett stort antal personer, stora som små tillfället i akt för att besöka Ystad för information och rundvandring.

Hemvägen anträddes genom att backa ut ur Sandhamn österut och runda Sandön i farleden och upp över fjärden för att ta en inre, västliga kurs hemåt. Ute på Nämdöfjärden gjorde vi lite högartsprov från stillastående och efter att ha lagt oss på en stadig, långsam kurs övade Sjöfartsverkets räddningshelikopter med oss och firade ner en ytbärgare på halvdäck på Ystad.

Sjöfartsverket övar gärna med oss
Räddningspersonal på väg ombord med an ystad kör

Övningen gick bra och bärgaren firades upp. Vi vände sedan hemåt via den inre farleden förbi Dalarö. Efter dagens något förlängda tur var säkert samtliga passagerare nöjda med det lilla extra som dagens tur erbjöd.

Dagens besättning, under ledning av: FC Johnny Lund, ManO CG Wahlin.

Nästa tur för allmänheten med Ystad sker den 29 augusti, från Stockholm till Gålö.

Skribent: Jan Olof Waltersson